Menu

Menu

Menu

SportDOG® TEK 2.0 GPS a výcvikový systém

Tento produkt se již neprodává.

Dostupnost: Na dotaz
Značka: SportDOG
Kód: BG-TEK-V2LT-E
EAN: 729849146143
DPH: 21 %

Unikátní zařízení na GPS lokalizaci a výcvik psa s technologií HopTek - GPS a GLONASS - v dosahu až 16 kilometrů od ověřené značky SportDog! Obsahuje Topografické mapy s doživotním upgradem v ceně.

GPS obojek TEK 2.0 Lokalizační a výcvikový systém

Základní charakteristika

Vyspělá HopTek™ technologie. Kombinace amerických satelitů GPS + ruských GLONASS
Dosah: 16 km při rovinatém terénu
Rozšiřitelný na 21 psů
GPS sledování a výcvikový obojek v jednom
Zobrazení aktuální rychlosti pohybu psa, směru pohybu a vzdálenosti od Vás
Přizpůsobitelná frekvence aktualizace pohybu psa (min každé 3 sekundy)
Hlasové funkce, hlásení štěkání
Dry Tek technologie - Plně vodotěsný obojek do hloubky až 7,5 m
Slot na SD kartu – například pro podrobnější mapy
Nahraté topografické mapy v měřítku 1:120 000, dostupné podrobné mapy ke stažení počátkem roku 2016
Certifikovaný výrobek pro EU – vysílá na volných frekvencích v EU 863-870 MHz Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS)

 

Přečtěte si "Co říkají myslivci o GPS obojku TEK 2.0?" 

Značka SportDog v roce 2013 představila svoje přelomové zařízení na GPH lokalizaci a výcvik psů v jednom - TEK 1.0. V roce 2015 Vám přináší její druhou generaci TEK 2.0, kterou jsme podrobili důkladnému testování předními kynology - myslivci z Klubu chovatelů slovenský kopovů (KCHSK).

V dnešní době začínají být GPS zařízení pro psy čím dál více populárnější a dá se říct, že v některých oblastech přímo nezbytné. Kromě základních informacích o poloze Vašeho psa, jeho aktuální rychlosti a samozřejmě vzdálenosti Vám GPS sledovací systém hlavně pomůže při reálných situacích v terénu se psem. Je přímo nenahraditelné při závažných poraněních psa v terénu, kdy byste bez jeho přesné pozice mu už jinak nevěděli pomoci. Avšak velkou užitečnost Vám nabízí i při situacích jako je například ztracení stopy zvířete při dohledávkách, kde si dané místo můžete přesně označit traťovým bodem a kdykoliv se na dané místo můžete znovu vrátit. Při sdílení nejen polohy Vašich psů s ostatními myslivci ale i sdílení Vaší polohy - tedy Vaší vysílačky s ostatními lovci Vám poskytuje při společných honech vyšší míru bezpečnosti, protože přesně víte kde se ostatní myslivci nacházejí. Mezi standardní, ale ne jediné funkce profesionálních GPS zařízení pro psy můžeme ještě zmínit navigování na uložený traťový nebo výchozí bod, určení přesné vzdálenosti, nebo směrové navigování na sledovaného psa pomocí 3D kompasu.

Testují kynologové - myslivci                                                                                                              02-Jan-Lani-Priorita

Momentálně jsou na trhu 2 významné americké značky, které nabízejí profesionální GPS sledovací zařízení pro psy a myslivce. Jedná se o značku Garmin a značku SportDOG a její GPS sledovací a výcvikový systém TEK 2.0. Právě výrobky této druhé společnosti byly podrobeny důkladnému testování. Testování prováděl předseda KCHSK MUDr.Adrian Kališ, PhD a jeho kolega, lesník, dlouholetý chovatel, rozhodčí a bývalý výcvikář KCHSK Ing Peter Lani. Oba jsou zkušení kynologové, myslivci a dlouholetí uživatelé profesionálních GPS zařízení pro psy.
"Model, který jsme měli k dispozici na testování byl dvojkombinací GPS sledovacího obojku a plně hodnotného výcvikového obojku s dosahem podle údajů výrobce až 16 km při rovinatém terénu. TEK 2.0. V2LT-E "
Slova předsedy KCHSK MUDr. Adrian Kališ, PhD
Základní údaje o výrobku:

»Technologie HOP TEK - kombinace amerických satelitů GPS s ruskými GLONASS
»Dosah: 16 km při rovinatém terénu
»Rozšiřitelný na 21 psů
»GPS sledování a výcvikový obojek v jednom s dosahem 16 km
»Hlasové funkce, Hlášení štěkání
»Dry Tek technologie - Plně vodotěsný obojek do hloubky až 7,5 m.
»Slot na SD kartu - například pro podrobnější mapy atd ...
»Nahrané Topografické mapy v měřítku 1: 120 000. Dostupné podrobné mapy ke stažení koncem roku 2015
»Certifikovaný výrobek pro EU - vysílá na volných frekvencích v EU. 863-870 MHz Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS) 
Testování bylo zaměřeno na několik kritérií, přičemž v tomto článku Vám přinášíme první 2 kritéria: Uživatelské rozhraní produktu, a spolehlivost intenzity GPS signálu a přenosu dat mezi vysílačkou a obojkem. 

Uživatelské rozhraní produktu:
TEK2.0. GPS sledovací a výcvikový systém kombinuje dva moduly (GPS obojek a dálkový elektronicky výcvikový obojek), které jsou společně umístěny na jednom obojku. Navzdory velké funkcionalitě výrobku je dáno MENU přehledné a snadno ovladatelné. Ovládací menu je na vysílačce zobrazeny pomocí jednotlivých IKON, které dost připomíná Menu které všichni známe ze z smartphonů. Mezi jednotlivými ikony se můžete pohybovat pomocí otočného mechanismu buď jednotlivými šipkami nahoru, dolů, vpravo, vlevo, nebo přímo točením otočného mechanismu.
Možnost ovládat celé menu pomocí otočného mechanismu je opravdu velkou výhodou, zejména v zimních měsících, když si kvůli tomu nemusíte sundávat rukavice.
Slova předsedy KCHSK MUDr. Adrian Kališ, PhD
hodnocení:
»MENU je přehledné z pohledu uživatele, jasně definované.
»IKONY jsou dobře navrženy vzhledem k obsahu.
»Orientace mezi jednotlivými funkcemi je jednoduchá.
»Srozumitelně určená funkce bočního pravého tlačítka - (přepínání mezi 3 předdefinovanými funkcemi - GPS sledování, MENU, Výcviková obrazovka.)
»Výhoda možnosti volby ovládání šipkami nebo otočným mechanismem podle potřeby uživatele v konkrétních podmínkách
"Nedostatkem a nevýhodou je absence slovenského menu, což do značné míry může ztížit používání TEK 2.0. Zařízení má k dispozici 11 evropských jazyků bohužel Slovensku zatím chybí. Přesto je však ovládání celkově jednoduché a přehledné s jasně definovanými funkcemi IKON. Při opakovaném a pravidelném používání TEK 2.0 je obsah a používání jednotlivých funkcí rychle zvládnutelný a srozumitelný.
MUDr. Adrian Kališ, PhD
Testování intenzity signálu:
Snažili jsme dané zařízení otestovat v co nejnáročnějším prostředí a zjistit jeho limity. A myslím si, že v prostředí Malužinskej doliny Nízkých Tater se nám to podařilo. 

Slova předsedy KCHSK MUDr. Adrian Kališ, PhD

 

04-DSC-0606-priorita                                                                                   03-DSC-0094-Priorita

Pohled na Malužinskú Dolinu v Nízkých Tatrách 
Jednotlivé testování byly převedeny během 3 situací. 

 Situace č. 1 - Malužinská Dolina - ověření nástřelu.
Test proběhl v nadmořské výšce 1420 m nad mořem, přičemž kvůli kontrole údajů se jeden obojek sdílel na dvě vysílačky (vysílačky dvou myslivců). Řidič (Ing. Peter Lani) se svým psem a s GPS obojkem Tek 2.0. ověřovali nástřel a kontrolovali směr úniku zvěře v délce cca 680m (řidič se spoléhal jen na psa a jeho sledování pachové dráhy zvěře). Test probíhal způsobem že 1 osoba (kontrola) zůstávala na místě nástřelu, přičemž řidič postupoval vodorovně po vrstevnici kolem kopcovitého svahu hřebene, příčně na druhou stranu hory, přičemž výška hřebene byla přibližně v nadmořské výške1600 m n.m. - tj o 200 výškových metrů výše, než nadmořská výška realizované práce. Kontrola signálu a komunikace obojku s vysílačkou byla celou dobu příčně přes kopec nikdy ne na přímo. Během celého testu se nezaznamenal ani jeden výpadek signálu.
Situace č.2 - Malužinská Dolina - Ověření intenzity signálu v náročném prostředí v nadmořské výšce 1420m nad mořem. 

"V tomto testování jsme vystavili GPS obojek TEK 2.0. do prostředí a míst terénu, kde podle našich zkušeností, u jiných značek GPS obojků, zaznamenáváme poměrně častý a rozsáhlý výpadek signálu, znemožňující sledování psa přes GPS. "
Ing. Peter Lani 

Obojek TEK 2.0. jsme zanechali na místě. Autem jsme se vzdálí přibližně 850 m šikmo směrem nahoru po zvážnice o 200 výškových metrů výše oproti poloze obojku na hřeben, kde jsme odstavili auto. Dále jsme postupovali pěšky na druhou stranu hřebene směrem na dol zhruba 200 výškových metrů níže od hřebene.
Obojek TEK 2.0. nezaznamenal ani jeden výpadek signálu.
Situace č.3 - Ověření intenzity signálu v náročném prostředí Malužinskej Doliny.
Daný test se dělal jako srovnání i s jinou značkou GPS obojku. Oba obojky byly zanechané na místě, vzdálené od sebe přibližně 20m kvůli vzájemnému nerušení se. Následně jsme se od obojků vzdalovaly s průběžným kontrolováním signálu. Testování signálu probíhalo na cestě dlouhé 1400 m , kde cesta procházela přes několik žlaby a Dolu (boční hřebeny protínající cestu kolmo po spádnici - z hora na dolním), šlo o značně členitý terén. Během testování srovnávací GPS obojek zaznamenal 3x výpadek signálu na úsecích dlouhých přibližně 150-200m, TEK držel signál stále bez výpadku.
Při vzdálenosti asi 1300 m od obojku a přejetí na opačnou stranu doliny za výrazný hřeben se ztratil signál i na obojku TEK 2.0. K následnému obnovení spojení došlo po vystoupení na hřeben Domárka cca. 100 metrů dříve než u konkurenčního zařízení. Signál na zpáteční cestě nebyl vůbec přerušen i když se jednalo o rozdíl asi 370 výškových metrů.
Shrnutí testu

Slova MUDr. Adriana Kalis, PhD a Ing. Petra Lani 

Uvědomujeme si, že testování intenzity signálu a jeho spolehlivost je velmi individuální záležitost, protože podléhá několika individuálním faktorům. Přesto jsme chtěli daný obojek podrobit testům v co možná nejnáročnějším prostředí, co se nám určitě podařilo.
V rámci našeho hodnocení GPS obojku TEK 2.0 během období testování můžeme konstatovat, že TEK 2.0 nás příjemně překvapil svým uživatelským rozhraním, možnostmi využití, způsobem ovládání a dosahem resp. intenzitou signálu. Už zmíněným určitým handicapem je zatím absence slovenského jazyka a malá měřítko obsažených map, co se dá však odstranit. Během našeho testování jsme nezaznamenali žádnou změnu resp. poruchu ve fungování zařízení. Pokud bychom měli TEK 2.0 hodnotit v škále 1-10 (přičemž 10 by bylo nejlepší hodnocení), naše hodnocení by vzhledem k uvedené nedostatky, odpovídalo úrovni 8,5. Jsme rádi a děkujeme společnosti blue gray, s.r.o za důvěru a možnost testovat TEK 2.0.
TEK 2.0 je jistě velkým přínosem a další možností pro kynology v oblasti využití lokalizačních systémů v praxi ".

Poznámka: Uvedený článek vyšel v původním znění v listopadovém čísle (2015) v časopise LOVUZDAR.

DSC-0601      DSCN1226